Deal van de Week 46 – 2015

Deze week zijn we weer terug in Amsterdam om de grootste transactie van de week te vinden. De woning bevindt zich wederom in Oud-Zuid, of Goud-Zuid zo u wilt. Het betreft een monumentaal herenhuis gelegen aan de Sophialaan 37, op een steenworp van het Vondelpark. Het huis meet een oppervlak van 351 m2 en bevindt zich op een perceel van 217 m2.

Met een vraagprijs van € 2.980.000 wordt er met deze verkoop een prijs per vierkante meter gerealiseerd van € 8.490, waarmee we bijna weer een record te pakken hebben – voor Nederlandse begrippen dan uiteraard. Het huis heeft slechts 4 weken te koop gestaan.

Kosten nieuwbouwwoning onder de loep

Afgelopen week heeft het CBS haar periodieke cijfers over de bouwsector vrijgegeven. Bij Huizenprijs Checker zijn wij altijd opzoek naar indicatoren die aangeven hoe het gaat met de huizenmarkt. Nieuwbouwwoningen zijn daarvoor extra relevant. Dit geeft namelijk inzicht in hoe de woningmarkt bijdraagt aan de Nederlandse economie. Transacties in de “tweedehandsmarkt” leveren alleen een mutatie in eigendom op, maar per saldo niet voor de gehele Nederlandse economie. De koop van een bestaande woning kan uiteraard wel veel impact hebben voor de financiën van het individu.

image001

De cijfers van het CBS laten een vrij constante ontwikkeling zien van de prijs van een nieuwbouwwoning. Pas de laatste jaren zien wij een trendbreuk in die ontwikkeling.

Na een wat wisselvallige periode in begin van het decennium lijken de prijzen weer te stabiliseren. De loon- en materiaal component laten veel verschil zien, maar onderaan de streep zien wij een positieve ontwikkeling voor de prijsontwikkeling van nieuwbouwwoningen. Wij verwachten dat de uitholling van de nieuwbouwmarkt door inflatie nu eindelijk tot een halt is geroepen. De grillige ontwikkeling van de materiaalprijs is deels een gevolg van het feit dat de inkoop van ruwe materialen reeds maanden voor de realisatie al plaatsvindt.
image002 image003

Ontwikkeling van de huizenprijzen Randstad 2015 – Update Week 44

We zagen gelukkig weer een positief beeld van de markt deze week – de Randstad als geheel toonde een aardige stijging van het aantal verkochte huizen, waarbij alleen Rotterdam neutraal bleef. Amsterdam, Den Haag en Utrecht vertoonden allemaal een mooie stijging.

Als we kijken naar de gemiddelde vraagprijs – zien we eveneens in alle steden een  stijging, ook als we naar de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter kijken. Al met al dus een vrij constant beeld van een opgaande markt deze week. De grafieken vind je onderstaand.

Lees meer

Deal van de Week 44 – 2015

Deze week reizen we weer naar Amsterdam om de grootste transactie van de week te vinden. Dit keer in Oud-Zuid, aan de Van Eeghenstraat 57, vinden we een monumentale hoekwoning – een stadsvilla zo u wilt. Dit pand daterend uit 1860, heeft een totaaloppervlak van maar liefst 552 vierkante meter, verdeeld over vier verdiepingen en heeft een inpandige lift. Met een vraagprijs van € 4.960.000 bereiken we een prijs per vierkante meter van maar liefst van € 8.986. Hiermee zitten we uiteraard aan de bovenkant van de markt – maar in Oud-Zuid mag dit geen verassing zijn…

Het kan nog gekker op de huizenmarkt… Londen

Een paar weken geleden berichte Huizenprijs Checker over de overspannen huizenmarkt in Londen. Dat het daar echt gekkenwerk aan het worden is blijkt uit dit Guardian artikel van Dawn Foster. Hier wordt verslag gedaan over de krapte op de huizenmarkt die nu zelfs zover gaat dat het delen van een bed met een volstrekte vreemde (!) steeds gebruikelijker wordt. Indien de huurder geluk heeft gaat het om een stapelbed – maar dat is geen zekerheid.

Meer weten over de situatie in Londen? Lees dan het hele stuk (in het Engels).

 

Referentie

The Gaurdian Today’s overcrowding doesn’t stop at sharing a box room – strangers are now having to sleep two to a bed Dawn Foster

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/oct/26/overcrowding-sharing-bed-housing

Ontwikkeling van de huizenprijzen Randstad 2015 – Update Week 43

We zagen een gemengd beeld van de markt deze week – de Randstad als geheel toonde een lichte stijging van het aantal verkochte huizen, waarbij met name Amsterdam en Rotterdam voor deze stijging verantwoordelijk waren. Utrecht en Den Haag toonden daarentegen een daling.

Wat betreft de gemiddelde vraagprijs toonden juist Amsterdam en Rotterdam een daling van de prijzen – waarbij Utrecht ligt steeg en Den Haag praktisch constant bleef. De gemiddelde vraagprijs per vierkante meter toonde eenzelfde beeld. De grafieken vind je onderstaand.

Lees meer

Wordt energielabel energie-tax?

Wij waren het energielabel al weer bijna vergeten, maar sinds 1 januari 2015 is het toch echt verplicht. Bij verkoop of verhuur van een woning is een energielabel in de meeste gevallen verplicht. Toch werden er in 2015 nog veel woningen verkocht zonder energielabel met als gevolg een aanmaning van de overheid om alsnog met een energielabel voor de dag te komen.

De eerste zes maanden van dit jaar werden 129.446 woningen verkocht. Bij 33.555 werd geen energielabel afgegeven. Dat is 26 procent. Aan het begin van dit jaar ging het nog om 32 procent.

-bron RTL Nieuws

Lees meer

Je wilt verhuizen – Wat nu?

De aankoop van een huis is over het algemeen een grote stap. Voorbereiding is daarbij het allerbelangrijkst. Vandaag geven we 5 tips om de zoektocht naar je nieuwe huis tot een succes te maken!

  1. Locatie, locatie, locatie…

Het lijkt een open deur – maar de locatie is eigenlijk waar het allemaal mee begint. Er zijn veel redenen om op een bepaalde plek te willen wonen – in de buurt van werk, een plek waar je kinderen op kunnen groeien, of gewoon waar je je prettig voelt. De prijs kan natuurlijk ook een doorslaggevende factor zijn. Er zijn grote verschillen tussen landelijke en stedelijke locaties en binnen steden kunnen de prijzen ook enorm variëren. Tip – Bepaal eerst waar je zou willen wonen vanuit een kwalitatief perspectief en bepaal daarna met behulp van Huizenprijs Checker of dit ook overeenkomt met de koopsom die je kunt verwachten op die specifieke plek.

Lees meer